Bezoekersvraag

Kennisbank

Vlas eten voorkomen?


Door bezoeker Homan op 16-10-2011

Mijn 9 jarige Friese merrie van 1.60 m eet sinds 2 maanden het vlas uit de stal op. Dit begon met weinig maar nu is de stal na twee dagen helemaal leeg. We hebben al geprobeerd om azijn erover te sprenkelen, maar daar eet ze doorheen. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord:

Het eten van vlas kan zeer gevaarlijk zijn en voor verstoppingen in het maag/darmkanaal zorgen. Vlas of stro eten kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met verveling, maar vaak is de oorzaak een tekort aan vezels in het rantsoen. Een paard is van nature gewend om ca. 16 uur per dag vezelrijke voeding te eten. Met vezelrijke voeding wordt o.a. bedoeld gras, hooi of kuilgras.

De meeste paarden krijgen op stal vaak slechts een paar keer per dag ruwvoer, waar ze dan enkele uren mee bezig zijn. Deze verveling en tekort aan vezelrijke voeding kan ervoor zorgen dat paarden op zoek gaan naar andere beschikbare bronnen van vezels en dit is veel gevallen de bodembedekking.

Een te zachte kwaliteit hooi/kuilgras kan ook vlas/stro eten veroorzaken. Dan hebben paarden de voorkeur voor een grovere structuur, zoals stro of vlas. Kijk dus kritisch naar de kwaliteit en hoeveelheid van het ruwvoer. Probeer vrijwel onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking te stellen. Mocht hij dan in een overmatige conditie komen, dan zou je kunnen kiezen voor een slowfeeder. Een slowfeeder vertraagt de opname van het ruwvoer. Lees meer over slowfeeders.

Mocht je het gevoel hebben dat bovenstaande niet de oorzaak kan zijn, raadpleeg dan een dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)Joo
24-10-2011 10:23

Saltandpeppergirl
24-10-2011 12:01

Wietske
24-10-2011 12:45
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam