Bezoekersvraag

Kennisbank

Takken en bladeren voor paarden?


Door bezoeker Stek op 03-10-2011

Van welke bomen kan ik de takken en bladeren aan mijn paard voeren? Ik denk bijvoorbeeld aan berk, eik, beuk, hazelaar, els, loofbomen (maar ik kan me voorstellen dat dan dan weer te algemeen is). Verder heb ik een druif in de tuin die ik nog weleens snoei, kan ik de bladeren en takken hiervan ook geven? Van de wilg heb ik begrepen dat dit veilig kan, maar ik zou dus graag wat meer variatie willen geven. Verder vraag ik me af of een paard dit zelf weet, wat wel en wat niet. We wandelen nog weleens door een bos, dus misschien kan ik hem dan zelf laten 'kiezen'?




Antwoord:

Het kan gevaarlijk zijn om aan te nemen dat paarden zelf prima weten wat ze wel en niet kunnen eten. Normaal gesproken leren ze dat van hun moeder, maar aangezien ze in de huidige manier van paarden houden niet worden blootgesteld aan allerlei bomen en struiken, valt er ook niet veel te leren. Verder bestaat de kans dat een paard dat dagelijks onvoldoende ruwvoer krijgt, elke mogelijkheid aangrijpt om iets van structuur binnen te krijgen, giftig of niet.

Giftige bomen zijn o.a. de walnoot, wilde kastanje (niet te verwarren met tamme kastanjes, deze zijn nl. niet giftig), beuk, rode esdoorn en kersen- en pruimenboom. Het beste is om een paard simpelweg geen toegang te geven tot takken, bladeren en vruchten van deze bomen. Eikenbomen zijn eveneens mild giftig, vooral de bladeren en eikels. Losse bladeren van de rode esdoorn zijn zeer giftig en opname is meestal fataal. Van de beuk zijn vooral de nootjes giftig. Naast deze bomen zijn de taxus en buxus veelvoorkomende struiken die zeer giftig zijn en waarmee ieder contact moet worden vermeden. Gemaaid gazongras is eveneens een risicofactor, omdat hierin endofyten (schimmels) kunnen zitten die gevaarlijke gifstoffen produceren.

Takken en bladeren van andere bomen en struiken, zoals de berk, wilg en druif zijn niet giftig. Ondanks dat is het af te raden om grote hoeveelheden aan een paard te geven. Takken en bladeren behoren niet tot het ‘normale’ dieet van een paard en kunnen daardoor soms toch problemen veroorzaken. Vooral takken bevatten bijvoorbeeld veel lignine, een niet-verteerbare vezel, die verstoppingen kan veroorzaken. Verder is van lang niet alle bestaande bomen en struiken onderzocht wat het effect is na opname door paarden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden.

Lees meer:
Voorzichtig met eikels bij paarden
Gevaar van esdoornbladeren: Atypische Myopathie
Beheer van een paardenweide  

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)



G.Metske
03-05-2013 22:02
Ik lees hierboven dat kersenbomen giftig zijn voor paarden. Hoe kan het dan dat mijn paarden er zo dol op zijn? Als ik in het voorjaar de kersenboom snoei, staan ze aan het hek om de gesnoeide takken kaal te eten. Ze vinden het heerlijk! Hoe kan ik zien of kersentakken giftig zijn voor paarden?
graag uw reactie en bij voorbaat dank.

Marike Jacobs
07-05-2013 19:44
In (afgevallen) blad van kersenbomen en in kersenpitten zitten cyanogene bestanddelen die blauwzuur kunnen vormen wanneer ze door dieren worden opgegeten. Dit blauwzuur kan giftig zijn. Over het gevaar van cyanogene bestanddelen in planten zijn de meningen echter verdeeld; veel wetenschappers geven aan dat het blauwzuur al in de maag onschadelijk wordt gemaakt, door de hoge zuurgraad.

De schors van kersenbomen is naar mijn weten sowieso geen probleem; wanneer de paarden alleen de schors binnenkrijgen kan dit de verklaring zijn waarom ze nooit ziek zijn geworden. Ik durf echter niet met zekerheid te zeggen of ze van blad en pitten ook niet ziek zouden worden.

Jessica
12-11-2015 11:23
Takken en bladeren behoren niet tot het ‘normale’ dieet van een paard en kunnen daardoor soms toch problemen veroorzaken? Ik denk dat jullie nog eens grondig research moeten gaan doen. Bladeren en takken eten ze wel in het wild.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam