Bezoekersvraag

Kennisbank

Ik verwacht dat mijn paard insulineresistent is. Wat moet ik voeren?


Door bezoeker Jonker op 28-04-2010

Ik voer mijn haflinger/fries kruising van 20 jaar een halve kilo Subli Basisbrok en 2,5 plak hooi. Hij is eerder te dik dan te mager. Ik verwacht dat mijn paard insulineresistent is, omdat de symptomen overeen komen met mijn paard. Ik wil graag overstappen op voer wat beter aansluit bij zijn oude leeftijd, rekeninghoudend met insulineresistentie. Ook heeft hij last van zomereczeem. Ik zat zelf te denken aan Marstal Senior Plus, omdat ik begreep dat hier weinig suikers in zitten. Zou dit beter aansluiten bij zijn rantsoen? Hij staat ca. 8 uur per dag op de wei en wordt 2 a 3 keer in de week recreatief gereden.




Antwoord:

Als je het vermoeden hebt dat je paard insulineresistent is dan kun je dit laten onderzoeken. De Gezondheidsdienst in Deventer heeft een insuline onderzoekspakket ontwikkeld die je via je dierenarts kunt aanvragen. Hiermee kun je testen of je paard insulineresistent is. Dan weet je ook of je de daarbij behorende maatregelen moet nemen. Bekijk hier in de informatie over insulineonderzoek.

Blijkt je paard insulineresistent te zijn dan kun je in de kennisbank lezen welke maatregelen je in de voeding kunt treffen: Voeding voor paarden met insulineresistentie.

Het suikerpercentage van de Marstall Senior Plus is bij ons niet bekend, maar er zijn diverse voeders speciaal ontwikkeld voor paarden die last hebben van insulineresistentie. Bekijk hier de voeders die volgens de producent speciaal geschikt zijn voor paarden met insulineresistentie.

Voor een paard van 20 jaar is het nog niet essentieel om speciaal seniorenvoer te geven. Bij het kiezen van een voer is het goed om te letten op het suiker/zetmeelpercentage van het voer. Bij een paard wat insulineresistent is kun je het beste een voer geven met een zo laag mogelijk gehalte suiker/zetmeel. Dit kun je uitzoeken met de Suiker/Zetmeel checker.

Wees ook extra alert op je ruwvoer als je paard insulineresistent blijkt te zijn, omdat de suikergehalten in hooi enorm kunnen variëren. Het beste is het uitvoeren van een ruwvoeranalyse bij het BLGG in Oosterbeek, zodat je weet wat je voert.
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam